Kolejne ciasto w klimacie świątecznym, czyli sernik piernikowy.
Połączenie korzennego piernika i delikatnego sernika na zimno na bazie serka mascarpone.
Przepis
Składniki
Ciasto piernikowe
- 125 g masła
- 250 ml mleka
- 300 g mąki
- 2 jajka
- 250 g cukru
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 2 łyżki miodu
- 4 pełne łyżki kawy Inki korzennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika
Masa serowa
- 500 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 galaretka cytrynowa
Wykonanie
Ciasto piernikowe
Do garnka przełożyć mleko, masło, cukier, kawę Inkę, miód i przyprawę do piernika.
Następnie podgrzewać razem do rozpuszczenia się składników.
Wystudzić, dodać jajka, mąkę, proszek do pieczenia, później dokładnie wymieszać.
Do brytfanki o wymiarach 23×26 cm wyłożonej papierem (sam spód) przełożyć ciasto i wyrównać.
Piec w 175 stopniach C przez 35 – 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Pozostawić do ostygnięcia.
Górną część biszkoptu (ok. 1/3) odkroić i pokruszyć.
Dolny biszkopt przełożyć z powrotem do brytfanki.
Masa serowa
Galaretkę zalać 120 ml gorącej wody, wymieszać, następnie pozostawić do wystudzenia.
Śmietankę i ser mascarpone ubić na sztywno, następnie dodać wystudzoną galaretkę i dokładnie wymieszać.
Masę serową wylać na biszkopt, wyrównać i posypać pokruszonym ciastem piernikowym.
Wstawić do lodówki na całą noc.
Smacznego