Sernik piernikowy 1

Kolejne ciasto w klimacie świątecznym, czyli sernik piernikowy.
Połączenie korzennego piernika i delikatnego sernika na zimno na bazie serka mascarpone.

Przepis

Składniki

Ciasto piernikowe

  • 125 g masła
  • 250 ml mleka
  • 300 g mąki
  • 2 jajka
  • 250 g cukru
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki miodu
  • 4 pełne łyżki kawy Inki korzennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika

Masa serowa

  • 500 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 galaretka cytrynowa

Wykonanie

Ciasto piernikowe

Do garnka przełożyć mleko, masło, cukier, kawę Inkę, miód i przyprawę do piernika.
Następnie podgrzewać razem do rozpuszczenia się składników.
Wystudzić, dodać jajka, mąkę, proszek do pieczenia, później dokładnie wymieszać.
Do brytfanki o wymiarach 23×26 cm wyłożonej papierem (sam spód) przełożyć ciasto i wyrównać.
Piec w 175 stopniach C przez 35 – 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Pozostawić do ostygnięcia.
Górną część biszkoptu (ok. 1/3) odkroić i pokruszyć.
Dolny biszkopt przełożyć z powrotem do brytfanki.

Masa serowa

Galaretkę zalać 120 ml gorącej wody, wymieszać, następnie pozostawić do wystudzenia.
Śmietankę i ser mascarpone ubić na sztywno, następnie dodać wystudzoną galaretkę i dokładnie wymieszać.
Masę serową wylać na biszkopt, wyrównać i posypać pokruszonym ciastem piernikowym.
Wstawić do lodówki na całą noc.

Smacznego

Sernik piernikowy 2
Sernik piernikowy 2
Sernik piernikowy 3
Sernik piernikowy 3
Ilość wyświetleń 233 , dziś 1
Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *