Delikatny, puszysty i wilgotny sernik wiedeński.
Idealny na osłodę chłodnych jesiennych wieczorów.
„Żyj chwilą! Chyba, że chwila jest nieprzyjemna, w takim przypadku zjedz ciasteczko.” 😉
Przepis
Składniki
- 1 kg gotowego sera na sernik
- 8 jajek
- 250 g cukru
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
Wykonanie
Żółtka ubić z 125 g cukru na puszystą masę.
Dodać ser, budynie, śmietankę i wszystko wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę.
Ciągle miksując, stopniowo dosypywać 125 g cukru i ubijać, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
Ubite białka dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.
Nie należy mieszać masy zbyt długo, żeby jej nie napowietrzyć.
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Boki tortownicy również wyłożyć papierem do pieczenia w taki sposób,
aby papier wystawał około 20 cm ponad rant tortownicy.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez 60 – 75 minut.
Upieczony sernik pozostawić w uchylonym piekarniku na około 1 godzinę.
Sernik wyrośnie bardzo wysoki, a potem opadnie na wysokość tortownicy.
Następnie wystudzić go i wstawić do lodówki.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Smacznego