Sernik z figami

Dziś proponuję sernik na spodzie z herbatników i migdałów oraz z nadzieniem figowym.
Jest to kolejna z propozycji, którą można wykorzystać na święta.

Przepis

Składniki

Spód sernika (masa ciasteczkowo – migdałowa)

  • 60 g migdałów
  • 100 g ciastek owsianych lub herbatników
  • 60 g roztopionego masła

Nadzienie figowe

  • 125 g suszonych fig
  • szczypta cynamonu
  • 125 ml wyciśniętego soku z pomarańczy

Masa serowa

  • 350 g sera na sernik
  • 250 g mascarpone
  • 100 g cukru
  • 2 jajka

Wykonanie

Spód sernika (masa ciasteczkowo – migdałowa)

Ciastka i migdały zmiksować blenderem na konsystencję piasku i wymieszać z roztopionym masłem.
Spód tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć masą ciasteczkowo – migdałową.
Wyrównać i wstawić do lodówki na 30 minut.

Nadzienie figowe

Suszone figi posiekać w bardzo drobną kostkę.
Przełożyć do garnuszka, dodać sok, cynamon i gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż sok odparuje.
Nadzienie figowe wystudzić i rozsmarować na spodzie ciasteczkowo – migdałowym.

Masa serowa

Jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę.
Dodać oba sery i delikatnie wymieszać.
Masę serową wyłożyć na nadzienie figowe i wyrównać.
Piec w temperaturze 165 stopni C przez 60 – 70 minut.
Upieczony sernik pozostawić w uchylonym piekarniku na około 30 minut.
Następnie wystudzić go i wstawić do lodówki.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Smacznego

Sernik z figami
Sernik z figami
Ilość wyświetleń 1 010 , dziś 1
Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *