Dziś proponuję sernik na spodzie z herbatników i migdałów oraz z nadzieniem figowym.
Jest to kolejna z propozycji, którą można wykorzystać na święta.
Przepis
Składniki
Spód sernika (masa ciasteczkowo – migdałowa)
- 60 g migdałów
- 100 g ciastek owsianych lub herbatników
- 60 g roztopionego masła
Nadzienie figowe
- 125 g suszonych fig
- szczypta cynamonu
- 125 ml wyciśniętego soku z pomarańczy
Masa serowa
- 350 g sera na sernik
- 250 g mascarpone
- 100 g cukru
- 2 jajka
Wykonanie
Spód sernika (masa ciasteczkowo – migdałowa)
Ciastka i migdały zmiksować blenderem na konsystencję piasku i wymieszać z roztopionym masłem.
Spód tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć masą ciasteczkowo – migdałową.
Wyrównać i wstawić do lodówki na 30 minut.
Nadzienie figowe
Suszone figi posiekać w bardzo drobną kostkę.
Przełożyć do garnuszka, dodać sok, cynamon i gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż sok odparuje.
Nadzienie figowe wystudzić i rozsmarować na spodzie ciasteczkowo – migdałowym.
Masa serowa
Jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę.
Dodać oba sery i delikatnie wymieszać.
Masę serową wyłożyć na nadzienie figowe i wyrównać.
Piec w temperaturze 165 stopni C przez 60 – 70 minut.
Upieczony sernik pozostawić w uchylonym piekarniku na około 30 minut.
Następnie wystudzić go i wstawić do lodówki.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Smacznego