Sernik z karmelową pianką

Jeśli lubicie delikatne serniki, to ten przepis jest dla Was.
Wykorzystałam do niego likier o smaku słonego karmelu, z którego powstała pianka karmelowa.

Przepis

Składniki

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki budyniu

Masa serowa

  • 350 g gotowego sera na sernik
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 2 łyżki cukru pudru

Do nasączenia

  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Karmelowa pianka

  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 180 ml likieru Krupnik słony karmel
  • 3 łyżeczki żelatyny

Wykonanie

Biszkopt

Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę.
Mąkę wymieszać z budyniem i dodać do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką.
Do brytfanki 35×25 cm wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód) przełożyć ciasto i wyrównać.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut do tzw. suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia.
Składniki do nasączenia wymieszać i nasączyć biszkopt.

Masa serowa

Galaretki zalać 400 ml gorącej wody, wymieszać i pozostawić do wystudzenia.
Oba sery wymieszać z cukrem pudrem.
Śmietankę ubić na sztywno i dalej miksując, dodawać tężejącą galaretkę.
Dodać sery i razem wymieszać, krótko miksując. Masę serową wylać na biszkopt i wyrównać.
Wstawić do lodówki na około godzinę.

Karmelowa pianka

Żelatynę zalać 50 ml wrzątku, wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
Do miski wlać likier karmelowy, wlewać żelatynę i dokładnie wymieszać. Dodać śmietankę i wymieszać.
Całość wylać na wierzch ciasta i wstawić do lodówki na noc.

Smacznego

Sernik z karmelową pianką
Sernik z karmelową pianką
Ilość wyświetleń 749 , dziś 1
Udostępnij
  •  
  • 9
  •  
  •  
  •   

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *