Jeśli lubicie delikatne serniki, to ten przepis jest dla Was.
Wykorzystałam do niego likier o smaku słonego karmelu, z którego powstała pianka karmelowa.
Przepis
Składniki
Biszkopt
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki cukru
- 1,5 łyżki budyniu
Masa serowa
- 350 g gotowego sera na sernik
- 250 g serka mascarpone
- 300 ml śmietanki kremówki 30 %
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 2 łyżki cukru pudru
Do nasączenia
- 1/4 szklanki wody
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
Karmelowa pianka
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 180 ml likieru Krupnik słony karmel
- 3 łyżeczki żelatyny
Wykonanie
Biszkopt
Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę.
Mąkę wymieszać z budyniem i dodać do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką.
Do brytfanki 35×25 cm wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód) przełożyć ciasto i wyrównać.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut do tzw. suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia.
Składniki do nasączenia wymieszać i nasączyć biszkopt.
Masa serowa
Galaretki zalać 400 ml gorącej wody, wymieszać i pozostawić do wystudzenia.
Oba sery wymieszać z cukrem pudrem.
Śmietankę ubić na sztywno i dalej miksując, dodawać tężejącą galaretkę.
Dodać sery i razem wymieszać, krótko miksując. Masę serową wylać na biszkopt i wyrównać.
Wstawić do lodówki na około godzinę.
Karmelowa pianka
Żelatynę zalać 50 ml wrzątku, wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
Do miski wlać likier karmelowy, wlewać żelatynę i dokładnie wymieszać. Dodać śmietankę i wymieszać.
Całość wylać na wierzch ciasta i wstawić do lodówki na noc.
Smacznego