
Wygląda i smakuje jak sernik, choć nie ma w nim sera, jest natomiast śmietana.
Kruche ciasto, masa „serowa”, bita śmietana i owoce sezonowe.
Moja wersja ciasta styropian.
Przepis
Składniki
Kruche ciasto
- 1,5 szklanki mąki
- 125 g masła
- 3 żółtka
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa „serowa”
- 600 g kwaśnej śmietany 18 %
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- 1/2 szklanki cukru
- 3 białka
Dodatkowo
- 100 g czerwonej porzeczki
- 50 g borówek
- 250 ml śmietanki kremówki 30 %
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 śmietan-fix
Wykonanie
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, żółtka, masło i zagnieść kruche ciasto.
Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem.
Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle miksując, stopniowo dosypywać cukier i ubijać, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
Następnie dodać proszek budyniowy, śmietanę i krótko miksować na niskich obrotach.
Masę przelać na wylepioną ciastem tortownicę i poukładać na niej połowę porzeczek i borówek.
Piec w temperaturze 180 stopni C około godziny.
Ciasto po wyjęciu z piekarnika pozostawić do całkowitego wystudzenia i wstawić do lodówki.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem.
Przełożyć ją do rękawa cukierniczego z dowolną tylką i udekorować wierzch ciasta.
Na śmietanę wyłożyć pozostałe owoce. Podawać schłodzone.
Smacznego


Wyglada pięknie !
Dziękuję