Sernik z porzeczkami

Wygląda i smakuje jak sernik, choć nie ma w nim sera, jest natomiast śmietana.
Kruche ciasto, masa „serowa”, bita śmietana i owoce sezonowe.
Moja wersja ciasta styropian.

Przepis

Składniki

Kruche ciasto

  • 1,5 szklanki mąki
  • 125 g masła
  • 3 żółtka
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa „serowa”

  • 600 g kwaśnej śmietany 18 %
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 białka

Dodatkowo

  • 100 g czerwonej porzeczki
  • 50 g borówek
  • 250 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 śmietan-fix

Wykonanie

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, żółtka, masło i zagnieść kruche ciasto.
Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem.
Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle miksując, stopniowo dosypywać cukier i ubijać, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
Następnie dodać proszek budyniowy, śmietanę i krótko miksować na niskich obrotach.
Masę przelać na wylepioną ciastem tortownicę i poukładać na niej połowę porzeczek i borówek.
Piec w temperaturze 180 stopni C około godziny.
Ciasto po wyjęciu z piekarnika pozostawić do całkowitego wystudzenia i wstawić do lodówki.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem.
Przełożyć ją do rękawa cukierniczego z dowolną tylką i udekorować wierzch ciasta.
Na śmietanę wyłożyć pozostałe owoce. Podawać schłodzone.

Smacznego


Sernik z porzeczkami
Sernik z porzeczkami
Ilość wyświetleń 485 , dziś 1
Udostępnij

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *