Spring rollsy

Spring rollsy to lżejsza wersja tradycyjnych sajgonek.
Są one świetną przekąską w azjatyckim stylu.
Danie to jest na tyle uniwersalne, że można użyć dowolnych składników.

Przepis

Składniki

  • papier ryżowy 10- 12 sztuk
  • awokado
  • ½ mango
  • marchew
  • ½ papryki
  • kiełki (np. rzodkiewki)

Sos mango

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ¼ mango
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • szczypta chilli
  • 2 łyżki soku z limonki lub cytryny

Przygotowanie

Marchew obrać i pokroić w bardzo cienkie paski (najlepiej obieraczką lub temperówką do warzyw).
Mango i awokado pokroić w plasterki, a paprykę w paski.
Papier ryżowy zanurzać w ciepłej wodzie na 3 sekundy i położyć na deskę, by zmiękł.
Na papier położyć kilka kawałków marchwi, mango, awokado i papryki, posypać kiełkami
i zwinąć w rulonik, zawijając brzegi do środka (jak sajgonkę).
Podawać z sosem.

Sos mango

Mango rozgnieść, dodać syrop klonowy, sos sojowy, sok z limonki, szczyptę chilli i wymieszać.

Smacznego

Spring rollsy
Spring rollsy
Ilość wyświetleń 932 , dziś 1
Udostępnij
  •  
  • 54
  •  
  •  
  •   

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *