Spring rollsy to lżejsza wersja tradycyjnych sajgonek.
Są one świetną przekąską w azjatyckim stylu.
Danie to jest na tyle uniwersalne, że można użyć dowolnych składników.
Przepis
Składniki
- papier ryżowy 10- 12 sztuk
- awokado
- ½ mango
- marchew
- ½ papryki
- kiełki (np. rzodkiewki)
Sos mango
- 2 łyżki sosu sojowego
- ¼ mango
- 2 łyżki syropu klonowego
- szczypta chilli
- 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
Przygotowanie
Marchew obrać i pokroić w bardzo cienkie paski (najlepiej obieraczką lub temperówką do warzyw).
Mango i awokado pokroić w plasterki, a paprykę w paski.
Papier ryżowy zanurzać w ciepłej wodzie na 3 sekundy i położyć na deskę, by zmiękł.
Na papier położyć kilka kawałków marchwi, mango, awokado i papryki, posypać kiełkami
i zwinąć w rulonik, zawijając brzegi do środka (jak sajgonkę).
Podawać z sosem.
Sos mango
Mango rozgnieść, dodać syrop klonowy, sos sojowy, sok z limonki, szczyptę chilli i wymieszać.
Smacznego
Ilość wyświetleń 949 , dziś 1