Przepis na szybką i prostą w wykonaniu szarlotkę.
Do ciasta dodajemy połówki jabłek, dzięki czemu oszczędzamy czas potrzebny na ich uprażenie.
Można podawać ją na ciepło z dodatkiem lodów lub po wystudzeniu oprószoną cukrem pudrem.
Przepis
Składniki
- 3 szklanki mąki
- 200 g serka homogenizowanego waniliowego
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 200 g miękkiego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6-7 jabłek w zależności od wielkości
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie
Mąkę wymieszać z proszkiem i cukrem pudrem, dodać serek, masło i zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na dwie części. Dno formy o wymiarach 33×23 wyłożyć papierem do pieczenia
i ułożyć rozwałkowaną jedną część ciasta. Posypać bułką tartą. Obrać jabłka, przekroić na połówki, wydrążyć
gniazda nasienne i układać na cieście (wydrążoną stroną do dołu). Oprószyć cynamonem,
następnie rozwałkować drugą część ciasta i ułożyć na jabłkach, delikatnie dociskając do ich kształtu.
Piec w temperaturze 180 stopni C około 45 minut. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego