Szarlotka

Przepis na szybką i prostą w wykonaniu szarlotkę.
Do ciasta dodajemy połówki jabłek, dzięki czemu oszczędzamy czas potrzebny na ich uprażenie.
Można podawać ją na ciepło z dodatkiem lodów lub po wystudzeniu oprószoną cukrem pudrem.

Przepis

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 200 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6-7 jabłek w zależności od wielkości
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie

Mąkę wymieszać z proszkiem i cukrem pudrem, dodać serek, masło i zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na dwie części. Dno formy o wymiarach 33×23 wyłożyć papierem do pieczenia
i ułożyć rozwałkowaną jedną część ciasta. Posypać bułką tartą. Obrać jabłka, przekroić na połówki, wydrążyć
gniazda nasienne i układać na cieście (wydrążoną stroną do dołu). Oprószyć cynamonem,
następnie rozwałkować drugą część ciasta i ułożyć na jabłkach, delikatnie dociskając do ich kształtu.
Piec w temperaturze 180 stopni C około 45 minut. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego

Szarlotka
Szarlotka
Ilość wyświetleń 513 , dziś 1
Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *