Szaszłyki drobiowo – warzywne

Sezon na grilla jeszcze się nie rozpoczął, co nie oznacza,
że nie można przygotować w domu szaszłyków.
Piekarnik idealnie się do tego sprawdzi.
Składniki można dobierać według własnych upodobań.

Przepis

Składniki

  • 2 filety z kurczaka
  • papryka czerwona
  • 4 pieczarki
  • duża cebula
  • cukinia
  • sól
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka przyprawy do warzyw

Marynata do mięsa

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka oliwy
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • szczypta chilli
  • 2 łyżki soku z limonki

Wykonanie

Składniki do marynaty wymieszać.
Mięso pokroić w dużą kostkę, przełożyć do marynaty i odstawić na godzinę do lodówki.
Paprykę, cukinię i pieczarki również pokroić w dużą kostkę, cebulę w ósemki.
Warzywa posolić, dodać przyprawę, oliwę i wymieszać.
Nabijać na patyczki do szaszłyków na przemian paprykę, mięso, cukinię, cebulę i pieczarki.
Przełożyć na ruszt piekarnika z podłożoną pod spodem blachą (do ociekania) i piec około 40 minut
w temperaturze 180 stopni C. W połowie pieczenia obrócić szaszłyki. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego

Szaszłyki drobiowo – warzywne
Szaszłyki drobiowo – warzywne
Ilość wyświetleń 537 , dziś 1
Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *