
Sezon na grilla jeszcze się nie rozpoczął, co nie oznacza,
że nie można przygotować w domu szaszłyków.
Piekarnik idealnie się do tego sprawdzi.
Składniki można dobierać według własnych upodobań.
Przepis
Składniki
- 2 filety z kurczaka
- papryka czerwona
- 4 pieczarki
- duża cebula
- cukinia
- sól
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka przyprawy do warzyw
Marynata do mięsa
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżka oliwy
- 2 łyżki syropu klonowego
- szczypta chilli
- 2 łyżki soku z limonki
Wykonanie
Składniki do marynaty wymieszać.
Mięso pokroić w dużą kostkę, przełożyć do marynaty i odstawić na godzinę do lodówki.
Paprykę, cukinię i pieczarki również pokroić w dużą kostkę, cebulę w ósemki.
Warzywa posolić, dodać przyprawę, oliwę i wymieszać.
Nabijać na patyczki do szaszłyków na przemian paprykę, mięso, cukinię, cebulę i pieczarki.
Przełożyć na ruszt piekarnika z podłożoną pod spodem blachą (do ociekania) i piec około 40 minut
w temperaturze 180 stopni C. W połowie pieczenia obrócić szaszłyki. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego

