
Szpinakowy przekładaniec to ciasto składające się z czterech warstw.
Na biszkopcie szpinakowym kolejne warstwy tworzą masa budyniowa,
mus malinowy i masa śmietanowa.
Przepis
Składniki
Ciasto szpinakowe
- 130 g świeżego szpinaku
- 2 łyżki wody
- 310 g mąki
- 3 jajka
- 140 ml oleju
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Warstwa budyniowa
- 1 litr soku zielonego ( ja użyłam soku limonka z tymbarku)
- 2 budynie waniliowe
- 1 galaretka agrestowa
Mus malinowy
- 300 g malin
- 2 galaretki malinowe
Masa śmietanowa
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 galaretka agrestowa
Wykonanie
Biszkopt szpinakowy
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Szpinak zblendować z dwiema łyżkami wody na gładką masę,
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, wlać olej i miksując dodać szpinak.
Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką.
Ciasto przełożyć do blaszki (25×35) wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód).
Piec w temperaturze 170 stopi C przez 35 minut do tzw. suchego patyczka.
Górną część biszkoptu (ok. 1/3) odkroić i pokruszyć.
Dolny biszkopt przełożyć z powrotem do brytfanki.
Warstwa budyniowa
Na zielonym soku ugotować budyń, zdjąć z palnika, wsypać do niego galaretkę i dokładnie wymieszać.
Pozostawić na około 15 minut do lekkiego przestudzenia.
Następnie masę przelać na ciasto szpinakowe, wyrównać i zostawić do całkowitego wystudzenia.
Mus malinowy
Galaretki rozpuścić w 400 ml wody i pozostawić do wystudzenia.
Maliny zmiksować blenderem na mus. Następnie przetrzeć przez sitko, pozbywając się pestek.
Wymieszać mus z wystudzoną galaretką (musi być jeszcze płynna) i wylać na wystudzoną masę budyniową.
Masa śmietanowa
Galaretkę rozpuścić w 120 ml wrzątku, dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i powoli wlewać do niej wystudzoną galaretkę, cały czas miksując.
Masę śmietanową przełożyć na malinowy mus, wyrównać i posypać pokruszonym ciastem szpinakowym.
Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Smacznego

