
Makaron tagliatelle w sosie pomidorowo – śmietanowym
z dodatkiem pulpecików z indyka i cukinii.
Życie jest kombinacją makaronu i magii – Federico Fellini.
Przepis
Składniki
- 300 g makaronu tagliatelle
Pulpety
- 300 g filetu z indyka lub kurczaka
- 1 mała cukinia
- jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
Sos
- 400 ml passaty pomidorowej
- 180 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- sól i pieprz
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
Wykonanie
Cukinię utrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć nadmiar soku.
Mięso zmielić, dodać jajko, bułkę tartą, sól i pieprz, odciśniętą cukinię i dokładnie wymieszać.
Z mięsnej masy uformować pulpety i ugotować na parze.
Passatę wymieszać ze śmietaną, dodać pietruszkę, bazylię, sól. pieprz, cukier i zagotować.
Do sosu przełożyć pulpety i gotować do momentu, aż sos lekko zgęstnieje.
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić i wymieszać z sosem.
Smacznego


Ilość wyświetleń 514 , dziś 1