Tagliatelle z pulpetami

Makaron tagliatelle w sosie pomidorowo – śmietanowym
z dodatkiem pulpecików z indyka i cukinii.
Życie jest kombinacją makaronu i magii – Federico Fellini.

Przepis

Składniki

  • 300 g makaronu tagliatelle

Pulpety

  • 300 g filetu z indyka lub kurczaka
  • 1 mała cukinia
  • jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku

Sos

  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 180 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • sól i pieprz
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego

Wykonanie

Cukinię utrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć nadmiar soku.
Mięso zmielić, dodać jajko, bułkę tartą, sól i pieprz, odciśniętą cukinię i dokładnie wymieszać.
Z mięsnej masy uformować pulpety i ugotować na parze.

Passatę wymieszać ze śmietaną, dodać pietruszkę, bazylię, sól. pieprz, cukier i zagotować.
Do sosu przełożyć pulpety i gotować do momentu, aż sos lekko zgęstnieje.
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić i wymieszać z sosem.

Smacznego

Tagliatelle z pulpetami
Tagliatelle z pulpetami
Ilość wyświetleń 514 , dziś 1
Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *