Tarta z figami

Kolejna tarta na spodzie z płatków owsianych i migdałów.
Tym razem z kremem z mascarpone i śmietanki oraz z figami.

Przepis

Składniki na formę do tarty o średnicy 26 cm

Spód tarty

  • 150 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 50 g masła
  • 50 g miodu
  • 1 surowe białko

Dodatkowo

  • 250 g mascarpone
  • 250 g śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 4 figi

Wykonanie

Spód tarty

Masło i miód przełożyć do garnuszka i podgrzewać do rozpuszczenia się masła.
Płatki połączyć z migdałami, dodać masło z miodem i razem wymieszać.
Do masy dodać surowe białko, wymieszać i wyłożyć nią formę do tarty (formę wysmarować wcześniej odrobiną oleju).
Piec 10 – 12 minut w temperaturze 180 stopni C. Pozostawić do wystudzenia.

Mascarpone ubić ze śmietanką i cukrem pudrem.
Wyłożyć równo na wystudzony spód tarty.
Figi pokroić w cienkie plasterki i poukładać na wierzchu tarty.
Podawać po schłodzeniu.

Smacznego

Tarta z figami
Tarta z figami
Ilość wyświetleń 453 , dziś 1
Udostępnij
  •  
  • 27
  •  
  •  
  •   

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *