Kolejna tarta na spodzie z płatków owsianych i migdałów.
Tym razem z kremem z mascarpone i śmietanki oraz z figami.
Przepis
Składniki na formę do tarty o średnicy 26 cm
Spód tarty
- 150 g płatków owsianych błyskawicznych
- 100 g zmielonych migdałów
- 50 g masła
- 50 g miodu
- 1 surowe białko
Dodatkowo
- 250 g mascarpone
- 250 g śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 4 figi
Wykonanie
Spód tarty
Masło i miód przełożyć do garnuszka i podgrzewać do rozpuszczenia się masła.
Płatki połączyć z migdałami, dodać masło z miodem i razem wymieszać.
Do masy dodać surowe białko, wymieszać i wyłożyć nią formę do tarty (formę wysmarować wcześniej odrobiną oleju).
Piec 10 – 12 minut w temperaturze 180 stopni C. Pozostawić do wystudzenia.
Mascarpone ubić ze śmietanką i cukrem pudrem.
Wyłożyć równo na wystudzony spód tarty.
Figi pokroić w cienkie plasterki i poukładać na wierzchu tarty.
Podawać po schłodzeniu.
Smacznego
Ilość wyświetleń 482 , dziś 1