Tarta z panna cottą

Dziś na blogu tarta z owsiano – migdałowym spodem,
borówkami zatopionymi w galaretce i delikatną warstwą panna cotta.

Przepis

Składniki na formę do tarty o średnicy 26 cm

Spód tarty

  • 150 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 50 g masła
  • 50 g miodu
  • 1 surowe białko

Warstwa owocowa

  • 1 galaretka owoce leśne
  • 100 g borówek

Warstwa panna cotta

  • 350 ml śmietanki kremówki 30%
  • 30 g cukru pudru
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżeczki żelatyny

Wykonanie

Spód tarty

Masło i miód przełożyć do garnuszka i podgrzewać do rozpuszczenia się masła.
Płatki połączyć z migdałami, dodać masło z miodem i razem wymieszać.
Do masy dodać surowe białko, wymieszać i wyłożyć nią formę do tarty (formę wysmarować wcześniej odrobiną oleju).
Piec 10 – 12 minut w temperaturze 180 stopni C. Pozostawić do wystudzenia.

Warstwa owocowa

Galaretkę rozpuścić w 250 ml wody, wymieszać i wystudzić.
Borówki drobno pokroić, wymieszać z tężejącą galaretką i wylać na spód tarty.
Wstawić do lodówki na około 2 godziny, do stężenia galaretki.

Warstwa panna cotta

Żelatynę zalać 5 łyżkami wrzątku i dokładnie wymieszać.
Śmietankę połączyć z cukrem, ziarenkami wanilii i doprowadzić do wrzenia.
Zdjąć z palnika i wymieszać z gorącą żelatyną.
Przelać przez sitko do miski i pozostawić do wystudzenia.
Następnie wylać na stężałą galaretkę i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego

Tarta z panna cottą
Tarta z panna cottą
Ilość wyświetleń 470 , dziś 1
Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *