Dziś na blogu tarta z owsiano – migdałowym spodem,
borówkami zatopionymi w galaretce i delikatną warstwą panna cotta.
Przepis
Składniki na formę do tarty o średnicy 26 cm
Spód tarty
- 150 g płatków owsianych błyskawicznych
- 100 g zmielonych migdałów
- 50 g masła
- 50 g miodu
- 1 surowe białko
Warstwa owocowa
- 1 galaretka owoce leśne
- 100 g borówek
Warstwa panna cotta
- 350 ml śmietanki kremówki 30%
- 30 g cukru pudru
- 1 laska wanilii
- 2 łyżeczki żelatyny
Wykonanie
Spód tarty
Masło i miód przełożyć do garnuszka i podgrzewać do rozpuszczenia się masła.
Płatki połączyć z migdałami, dodać masło z miodem i razem wymieszać.
Do masy dodać surowe białko, wymieszać i wyłożyć nią formę do tarty (formę wysmarować wcześniej odrobiną oleju).
Piec 10 – 12 minut w temperaturze 180 stopni C. Pozostawić do wystudzenia.
Warstwa owocowa
Galaretkę rozpuścić w 250 ml wody, wymieszać i wystudzić.
Borówki drobno pokroić, wymieszać z tężejącą galaretką i wylać na spód tarty.
Wstawić do lodówki na około 2 godziny, do stężenia galaretki.
Warstwa panna cotta
Żelatynę zalać 5 łyżkami wrzątku i dokładnie wymieszać.
Śmietankę połączyć z cukrem, ziarenkami wanilii i doprowadzić do wrzenia.
Zdjąć z palnika i wymieszać z gorącą żelatyną.
Przelać przez sitko do miski i pozostawić do wystudzenia.
Następnie wylać na stężałą galaretkę i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego