Wszyscy znają tradycyjny tatar, ale można go przygotować nie tylko z mięsa.
Ja proponuję tatar warzywny, gdzie głównym składnikiem jest awokado.
Przepis
Składniki na 4 porcje
- 2 duże awokado (lub 3 mniejsze)
- por (15 cm)
- 2 średnie marchewki
- 1/4 selera
- 4 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Marchew oraz seler obrać i pokroić w drobną kostkę. Por drobno posiekać.
Awokado obrać. Jedną połówkę zmiksować z łyżką oliwy i łyżką soku z cytryny.
Pozostałe awokado pokroić w kostkę.
Pokrojone warzywa przełożyć do miski, dodać 3 łyżki oliwy i 3 łyżki soku z cytryny.
Doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.
Na koniec dodać zmiksowane awokado i całość delikatnie wymieszać.
Podawać uformowane w obręczach (pierścieniach kucharsko-cukierniczych) lub uformować okrągłe porcje tatara.
Smacznego
Ilość wyświetleń 2 551 , dziś 1