Tatar warzywny

Wszyscy znają tradycyjny tatar, ale można go przygotować nie tylko z mięsa.
Ja proponuję tatar warzywny, gdzie głównym składnikiem jest awokado.

Przepis

Składniki na 4 porcje

  • 2 duże awokado (lub 3 mniejsze)
  • por (15 cm)
  • 2 średnie marchewki
  • 1/4 selera
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Marchew oraz seler obrać i pokroić w drobną kostkę. Por drobno posiekać.
Awokado obrać. Jedną połówkę zmiksować z łyżką oliwy i łyżką soku z cytryny.
Pozostałe awokado pokroić w kostkę.
Pokrojone warzywa przełożyć do miski, dodać 3 łyżki oliwy i 3 łyżki soku z cytryny.
Doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.
Na koniec dodać zmiksowane awokado i całość delikatnie wymieszać.
Podawać uformowane w obręczach (pierścieniach kucharsko-cukierniczych) lub uformować okrągłe porcje tatara.

Smacznego

Tatar warzywny
Tatar warzywny
Ilość wyświetleń 2 551 , dziś 1
Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *