Tiramisu

Szybki w wykonaniu deser w pucharku na bazie popularnego ciasta tiramisu.
Krem nie zawiera żółtek, dzięki czemu przygotowanie deseru jest prostsze i zajmuje mniej czasu.

Przepis

Składniki na 4 porcje

  • podłużne biszkopty (około 20 sztuk)
  • 100 ml zaparzonej mocnej kawy
  • 3 łyżki likieru Bailey’s lub Amaretto
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki karobu lub kakao

Wykonanie

Zaparzyć kawę, dodać likier i wystudzić.
Mascarpone ubić ze śmietanką i cukrem pudrem.
Przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną tylką.
Biszkopty maczać w kawie i ułożyć połowę z nich na dnie szklanek.
Następnie przy pomocy rękawa cukierniczego wycisnąć połowę kremu.
Na krem wyłożyć pozostałe biszkopty, wycisnąć resztę kremu i posypać karobem lub kakao.
Podawać schłodzone.

Smacznego

Tiramisu
Tiramisu
Ilość wyświetleń 674 , dziś 1
Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *