Szybki w wykonaniu deser w pucharku na bazie popularnego ciasta tiramisu.
Krem nie zawiera żółtek, dzięki czemu przygotowanie deseru jest prostsze i zajmuje mniej czasu.
Przepis
Składniki na 4 porcje
- podłużne biszkopty (około 20 sztuk)
- 100 ml zaparzonej mocnej kawy
- 3 łyżki likieru Bailey’s lub Amaretto
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki karobu lub kakao
Wykonanie
Zaparzyć kawę, dodać likier i wystudzić.
Mascarpone ubić ze śmietanką i cukrem pudrem.
Przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną tylką.
Biszkopty maczać w kawie i ułożyć połowę z nich na dnie szklanek.
Następnie przy pomocy rękawa cukierniczego wycisnąć połowę kremu.
Na krem wyłożyć pozostałe biszkopty, wycisnąć resztę kremu i posypać karobem lub kakao.
Podawać schłodzone.
Smacznego
Ilość wyświetleń 674 , dziś 1