Torcik jagodowy

Sezon na jagody w pełni.
Dziś proponuję owocowy torcik na zimno.
Delikatna masa jagodowa, mascarpone z bitą śmietaną, biszkopty i owoce sezonowe.

Przepis

Składniki

  • opakowanie podłużnych biszkoptów (około 200 g)
  • borówki i czerwona porzeczka na wierzch ciasta
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru

Masa jagodowa

  • 250 g jagód
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny

Wykonanie

Żelatynę zalać 4 łyżkami gorącej wody i dokładnie wymieszać.
Jagody przełożyć do garnka, dodać cukier trzcinowy i podgrzewać, aż cukier się rozpuści.
Jagody zmiksować, dodać jeszcze ciepłą żelatynę, dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia.
Spód tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Boki formy wyłożyć biszkoptami, przycinając końcówki z jednej strony, następnie wyłożyć biszkoptami spód.
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać jagody z żelatyną i dokładnie wymieszać.
Masę jagodową przełożyć do tortownicy i włożyć do lodówki, aby masa stężała.
Serek mascarpone ubić ze śmietanką i cukrem pudrem.
Przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną tylką i udekorować wierzch i boki ciasta.
Na koniec ułożyć owoce i schłodzić torcik w lodówce około 2-3 godziny.

Smacznego

Torcik jagodowy
Torcik jagodowy
Ilość wyświetleń 591 , dziś 1
Udostępnij
  •  
  • 34
  •  
  •  
  •   

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *