Sezon na jagody w pełni.
Dziś proponuję owocowy torcik na zimno.
Delikatna masa jagodowa, mascarpone z bitą śmietaną, biszkopty i owoce sezonowe.
Przepis
Składniki
- opakowanie podłużnych biszkoptów (około 200 g)
- borówki i czerwona porzeczka na wierzch ciasta
- 250 g serka mascarpone
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
Masa jagodowa
- 250 g jagód
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
Wykonanie
Żelatynę zalać 4 łyżkami gorącej wody i dokładnie wymieszać.
Jagody przełożyć do garnka, dodać cukier trzcinowy i podgrzewać, aż cukier się rozpuści.
Jagody zmiksować, dodać jeszcze ciepłą żelatynę, dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia.
Spód tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Boki formy wyłożyć biszkoptami, przycinając końcówki z jednej strony, następnie wyłożyć biszkoptami spód.
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać jagody z żelatyną i dokładnie wymieszać.
Masę jagodową przełożyć do tortownicy i włożyć do lodówki, aby masa stężała.
Serek mascarpone ubić ze śmietanką i cukrem pudrem.
Przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną tylką i udekorować wierzch i boki ciasta.
Na koniec ułożyć owoce i schłodzić torcik w lodówce około 2-3 godziny.
Smacznego