Torcik malinowy

Słodka propozycja na nadchodzące walentynki.
Torcik malinowy to biszkopt przełożony orzeźwiającą masą malinową
oraz kremem z mascarpone i bitej śmietany.

Miłość w swej prostej i nieśmiałej mowie, powie najwięcej, kiedy najmniej powie. – William Shakespeare

Przepis

Składniki

Biszkopt

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej

Masa malinowa

  • 500 ml soku marchwiowo-malinowego
  • galaretka malinowa
  • budyń waniliowy bez cukru

Krem

  • 250g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250ml śmietanki kremówki 30%

Do nasączenia:

  • 3 łyżki soku z cytryny
  • łyżka cukru pudru
  • ½ szklanki wody

Wykonanie

Biszkopt

Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle miksując, stopniowo dosypywać cukier i ubijać, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
Następnie dodać żółtka i dalej miksować. Wsypać obie mąki do masy jajecznej i wymieszać delikatnie szpatułką.
Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i piec w temperaturze 170 stopni C około 30 minut (do tzw. suchego patyczka).

Masa malinowa

Ugotować budyń na soku. Zdjąć z palnika, dodać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać.
Masę pozostawić do przestygnięcia na około 20 minut.

Krem

Mascarpone i śmietanę ubić z cukrem pudrem.

Wystudzony biszkopt z wierzchu wyrównujemy, odcinając przypieczony wierzch, który należy
pokruszyć i odłożyć do dekoracji tortu. Przekroić ciasto na 3 blaty.
Pierwszy blat nasączyć, wyłożyć połowę masy malinowej i równomiernie rozsmarować.
Przykryć drugim blatem, nasączyć i wyłożyć na niego 1/3 kremu.
Przykryć ostatnią częścią ciasta, nasączyć, ułożyć 3 pierścienie (obręcze) cukiernicze
i przelać do nich równomiernie pozostałą masę malinową.
Odczekać około 10 minut, zdjąć pierścienie, posmarować kremem boki ciasta i oblepić pokruszonym biszkoptem.
Pozostałą część kremu przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną tylką
i udekorować wierzch tortu wokół masy malinowej.

Smacznego

Torcik malinowy
Torcik malinowy
Ilość wyświetleń 1 235 , dziś 1
Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *