Słodka propozycja na nadchodzące walentynki.
Torcik malinowy to biszkopt przełożony orzeźwiającą masą malinową
oraz kremem z mascarpone i bitej śmietany.
Miłość w swej prostej i nieśmiałej mowie, powie najwięcej, kiedy najmniej powie. – William Shakespeare
Przepis
Składniki
Biszkopt
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
Masa malinowa
- 500 ml soku marchwiowo-malinowego
- galaretka malinowa
- budyń waniliowy bez cukru
Krem
- 250g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 250ml śmietanki kremówki 30%
Do nasączenia:
- 3 łyżki soku z cytryny
- łyżka cukru pudru
- ½ szklanki wody
Wykonanie
Biszkopt
Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle miksując, stopniowo dosypywać cukier i ubijać, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
Następnie dodać żółtka i dalej miksować. Wsypać obie mąki do masy jajecznej i wymieszać delikatnie szpatułką.
Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i piec w temperaturze 170 stopni C około 30 minut (do tzw. suchego patyczka).
Masa malinowa
Ugotować budyń na soku. Zdjąć z palnika, dodać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać.
Masę pozostawić do przestygnięcia na około 20 minut.
Krem
Mascarpone i śmietanę ubić z cukrem pudrem.
Wystudzony biszkopt z wierzchu wyrównujemy, odcinając przypieczony wierzch, który należy
pokruszyć i odłożyć do dekoracji tortu. Przekroić ciasto na 3 blaty.
Pierwszy blat nasączyć, wyłożyć połowę masy malinowej i równomiernie rozsmarować.
Przykryć drugim blatem, nasączyć i wyłożyć na niego 1/3 kremu.
Przykryć ostatnią częścią ciasta, nasączyć, ułożyć 3 pierścienie (obręcze) cukiernicze
i przelać do nich równomiernie pozostałą masę malinową.
Odczekać około 10 minut, zdjąć pierścienie, posmarować kremem boki ciasta i oblepić pokruszonym biszkoptem.
Pozostałą część kremu przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną tylką
i udekorować wierzch tortu wokół masy malinowej.
Smacznego