Torcik marchewkowy

Proponuję dziś torcik marchewkowy przełożony kremem na bazie śmietanki i serka philadelphia
z dodatkiem figi i orzechów włoskich.

Przepis

Składniki

Biszkopt marchewkowy

  • 150 g mąki
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 90 ml oleju
  • 1 szklanka marchewki startej na drobnych oczkach

Krem

  • 250 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 125 g serka philadelphia
  • 1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo

  • 4 – 5 fig
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka zmielonych orzechów włoskich (można zetrzeć na drobnych oczkach tarki)

Wykonanie

Biszkopt marchewkowy

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
Do masy jajecznej powoli wlewać olej, cały czas miksując.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem, dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Utartą marchew dokładnie odcisnąć z nadmiaru soku, następnie dodać do ciasta i wymieszać.
Do tortownicy o wymiarach 20 cm wyłożonej papierem (sam spód) przełożyć ciasto i wyrównać.
Piec w temperaturze 180 stopni C około 40 minut.
Pozostawić do ostygnięcia.
Ostygnięty biszkopt przekroić na pół.

Krem

Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno.
Dodać serek i jeszcze chwilę miksować.

Na jedną część biszkoptu wyłożyć połowę kremu.
Na krem ułożyć 2 figi pokrojone w plasterki i posypać posiekanymi orzechami.
Przykryć drugą częścią biszkoptu, następnie wyłożyć pozostałą część kremu.
Wierzch posypać zmielonymi orzechami i udekorować pozostałymi figami (pokrojonymi na 4 części).
Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.

Smacznego

Torcik marchewkowy
Torcik marchewkowy
Ilość wyświetleń 942 , dziś 1
Udostępnij
  •  
  • 127
  •  
  •  
  •   

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *