Proponuję dziś torcik marchewkowy przełożony kremem na bazie śmietanki i serka philadelphia
z dodatkiem figi i orzechów włoskich.
Przepis
Składniki
Biszkopt marchewkowy
- 150 g mąki
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 90 ml oleju
- 1 szklanka marchewki startej na drobnych oczkach
Krem
- 250 ml śmietanki kremówki 30 %
- 125 g serka philadelphia
- 1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo
- 4 – 5 fig
- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka zmielonych orzechów włoskich (można zetrzeć na drobnych oczkach tarki)
Wykonanie
Biszkopt marchewkowy
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
Do masy jajecznej powoli wlewać olej, cały czas miksując.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem, dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Utartą marchew dokładnie odcisnąć z nadmiaru soku, następnie dodać do ciasta i wymieszać.
Do tortownicy o wymiarach 20 cm wyłożonej papierem (sam spód) przełożyć ciasto i wyrównać.
Piec w temperaturze 180 stopni C około 40 minut.
Pozostawić do ostygnięcia.
Ostygnięty biszkopt przekroić na pół.
Krem
Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno.
Dodać serek i jeszcze chwilę miksować.
Na jedną część biszkoptu wyłożyć połowę kremu.
Na krem ułożyć 2 figi pokrojone w plasterki i posypać posiekanymi orzechami.
Przykryć drugą częścią biszkoptu, następnie wyłożyć pozostałą część kremu.
Wierzch posypać zmielonymi orzechami i udekorować pozostałymi figami (pokrojonymi na 4 części).
Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
Smacznego