
Torcik piernikowy, czyli ciasto piernikowe przełożone konfiturą pomarańczową
oraz kremem na bazie śmietanki i mascarpone z dodatkiem likieru cynamonowego.
Kompozycja zimowych smaków, która sprawdzi się jako świąteczne ciasto.
Przepis
Składniki
Ciasto piernikowe
- 275 g mąki
- 2 jajka
- 50 g cukru trzcinowego
- 220 ml zaparzonej kawy (ja zaparzyłam w ekspresie)
- 6 łyżek oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 100 g daktyli suszonych
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
Krem
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 125 g serka mascarpone
- 1 łyżka likieru cynamonowego (można pominąć lub dodać 1/4 łyżeczki cynamonu)
Dodatkowo
- 4 łyżki dżemu lub konfitury pomarańczowej
- pierniczki i plasterki pomarańczy do dekoracji
Wykonanie
Daktyle pokroić w paski, zalać gorącą kawą i odstawić na 30 minut.
Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i cynamonem.
Dodać daktyle z kawą, jajka, olej i dokładnie wymieszać łyżką.
Do tortownicy o wymiarach 20 cm wyłożonej papierem (sam spód) przełożyć ciasto i wyrównać.
Piec w temperaturze 170 stopni C przez 50 – 60 minut.
Pozostawić do ostygnięcia.
Ostygnięte ciasto piernikowe przekroić na pół.
Śmietankę i mascarpone ubić na sztywno.
Następnie dodać likier (lub cynamon) i chwilę miksować na najniższych obrotach miksera.
Dolną część ciasta piernikowego posmarować 2 łyżkami konfitury pomarańczowej.
Wyłożyć połowę kremu i wyrównać.
Drugą część ciasta piernikowego posmarować od spodu pozostałą częścią konfitury i położyć na wyłożonym kremie.
Wierzch posmarować pozostałym kremem, następnie wstawić do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem torcik udekorować pierniczkami i plasterkami pomarańczy.
Smacznego

