Torcik piernikowy

Torcik piernikowy, czyli ciasto piernikowe przełożone konfiturą pomarańczową
oraz kremem na bazie śmietanki i mascarpone z dodatkiem likieru cynamonowego.
Kompozycja zimowych smaków, która sprawdzi się jako świąteczne ciasto.

Przepis

Składniki

Ciasto piernikowe

  • 275 g mąki
  • 2 jajka
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 220 ml zaparzonej kawy (ja zaparzyłam w ekspresie)
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 100 g daktyli suszonych
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika

Krem

  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 125 g serka mascarpone
  • 1 łyżka likieru cynamonowego (można pominąć lub dodać 1/4 łyżeczki cynamonu)

Dodatkowo

  • 4 łyżki dżemu lub konfitury pomarańczowej
  • pierniczki i plasterki pomarańczy do dekoracji

Wykonanie

Daktyle pokroić w paski, zalać gorącą kawą i odstawić na 30 minut.
Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i cynamonem.
Dodać daktyle z kawą, jajka, olej i dokładnie wymieszać łyżką.
Do tortownicy o wymiarach 20 cm wyłożonej papierem (sam spód) przełożyć ciasto i wyrównać.
Piec w temperaturze 170 stopni C przez 50 – 60 minut.
Pozostawić do ostygnięcia.
Ostygnięte ciasto piernikowe przekroić na pół.

Śmietankę i mascarpone ubić na sztywno.
Następnie dodać likier (lub cynamon) i chwilę miksować na najniższych obrotach miksera.
Dolną część ciasta piernikowego posmarować 2 łyżkami konfitury pomarańczowej.
Wyłożyć połowę kremu i wyrównać.
Drugą część ciasta piernikowego posmarować od spodu pozostałą częścią konfitury i położyć na wyłożonym kremie.
Wierzch posmarować pozostałym kremem, następnie wstawić do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem torcik udekorować pierniczkami i plasterkami pomarańczy.

Smacznego

Torcik piernikowy
Torcik piernikowy
Ilość wyświetleń 412 , dziś 1
Udostępnij
  •  
  • 83
  •  
  •  
  •   

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *