Torcik sernikowy bez pieczenia, na spodzie z ciastek owsianych
i z polewą z białej czekolady z dodatkiem malin.
Przepis
Składniki
Spód ciasteczkowy
- 50 g roztopionego masła
- 120 g ciastek owsianych
Masa serowa
- 250 g sera na sernik
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżeczki żelatyny
Czekolada malinowa
- 100 g białej czekolady
- 50 ml śmietanki kremówki 30%
- 50 g malin
- 1 łyżeczka żelatyny
Wykonanie
Spód ciasteczkowy
Ciastka zmiksować blenderem na konsystencję piasku i wymieszać z rozpuszczonym masłem.
Spód tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć masą ciasteczkową, wyrównać i wstawić do lodówki na 30 minut.
Masa serowa
Żelatynę zalać 5 łyżkami gorącej wody, dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno.
Sery zmiksować z cukrem pudrem i wymieszać z ubitą śmietanką.
Na koniec stopniowo wlewać wystudzoną żelatynę, delikatnie mieszając.
Masę serową przełożyć na spód ciasteczkowy, wyrównać i wstawić do lodówki na godzinę.
Czekolada malinowa
Maliny zmiksować i przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek.
Żelatynę zalać 2 łyżkami gorącej wody i dokładnie wymieszać.
Śmietanę kremówkę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia i zdjąć z palnika.
Czekoladę połamać, dodać do śmietany i mieszać, aż czekolada się rozpuści.
Do rozpuszczonej czekolady dodać przetarte maliny i wymieszać.
Na koniec dolać jeszcze ciepłą żelatynę i całość dokładnie wymieszać.
Tak powstałą czekoladę malinową wystudzić i wylać ją na masę serową.
Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego
Inspirujące! To będzie mój następny sernik na zimno!
Cieszę się, że się spodobał