
Na zakończenie sezonu na truskawki proponuję torcik truskawkowy panna cotta.
Szybki w wykonaniu, bez pieczenia i bez użycia miksera.
Przepis
Składniki
Warstwa truskawkowa
- 350 g truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
Warstwa panna cotta
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 ml mleka
- 30 g cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
Wykonanie
Połowę truskawek zmiksować, drugą połowę pokroić na mniejsze kawałki i razem wymieszać.
Galaretkę rozpuścić w 150 ml gorącej wody i wystudzić.
Wystudzoną i lekko tężejącą galaretkę wymieszać z truskawkami i przełożyć do tortownicy o średnicy 15 cm.
Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Żelatynę zalać 6 łyżkami wrzątku i dokładnie wymieszać.
Śmietankę wymieszać z mlekiem, cukrem i doprowadzić do wrzenia.
Zdjąć z palnika, wymieszać z gorącą żelatyną i pozostawić do wystudzenia.
Następnie wylać na stężałą warstwę truskawkową i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Na wierzchu torciku można ułożyć kawałki truskawek.
Smacznego

