Torcik z marakują

Chrupiący spód, krem z dodatkiem białej czekolady oraz żelka z marakui.
Delikatnie słodki, orzeźwiający torcik z tropikalną nutą.

Przepis

Składniki

Chrupiący spód

  • 60 g płatków kukurydzianych
  • 50 g białej czekolady
  • 40 g oleju kokosowego
  • 2 łyżki zmielonych migdałów
  • 1 łyżka posiekanych liofilizowanych malin (można pominąć)

Żelka z marakui

  • 350 ml pulpy z marakui
  • 3 czubate łyżeczki żelatyny

Krem z białą czekoladą

  • 70 g białej czekolady + 50 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 350 ml śmietanki kremówki 30%

Wierzch

  • 150 ml pulpy z marakui
  • 1,5 łyżeczki żelatyny

Wykonanie

Chrupiący spód

Płatki kukurydziane drobno pokruszyć.
Olej kokosowy rozpuścić, zdjąć z palnika i dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę.
Wymieszać, aż czekolada się rozpuści, następnie dodać pokruszone płatki, zmielone migdały i maliny liofilizowane.
Całość dokładnie wymieszać, po czym powstałą masą wylepić spód tortownicy (20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Żelka z marakui

Żelatynę rozpuścić w 50 ml gorącej wody.
Pulpę z marakui przelać do garnuszka i lekko podgrzać.
Zdjąć z palnika, wymieszać z gorącą żelatyną i wystudzić.
Tortownicę (lub okrągły pojemnik) o średnicy 15 cm wyłożyć szczelnie folią spożywczą i przelać do niej marakuję.
Wstawić do lodówki, aby żelka stężała.
Żelkę można przygotować dzień wcześniej.

Krem z białą czekoladą

50 ml kremówki lekko podgrzać, zdjąć z palnika i dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę.
Wymieszać do rozpuszczenia się czekolady i pozostawić do wystudzenia.
Mascarpone i 350 ml śmietanki ubić z cukrem pudrem i powoli wlewać wystudzoną czekoladę, cały czas miksując.

Wierzch

Żelatynę rozpuścić w 30 ml gorącej wody.
Pulpę z marakui przelać do garnuszka i lekko podgrzać.
Zdjąć z palnika, wymieszać z gorącą żelatyną i pozostawić do wystudzenia oraz lekkiego stężenia.

Składanie tortu

Na chrupiący spód tortu wyłożyć połowę kremu i równomiernie rozsmarować.
Następnie położyć żelkę z marakui i na niej rozsmarować pozostałą część kremu.
Na wierzch wylać lekko tężejącą marakuję i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

Smacznego

Torcik z marakują
Torcik z marakują
Ilość wyświetleń 4 371 , dziś 3
Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *