Torcik na chrupiącym spodzie, w smaku przypominającym granolę.
Z pianką z serka mascarpone i jogurtu oraz z musem brzoskwiniowym.
Przepis
Składniki
Spód torcika
- 150 g płatków owsianych błyskawicznych
- 100 g zmielonych migdałów
- 40 g masła
- 50 g miodu
Jogurtowa pianka
- 250 g serka mascarpone
- 250 g jogurtu greckiego
- 25 g cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
Mus brzoskwiniowy
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
- 4 łyżeczki żelatyny
Wykonanie
Spód torcika
Masło i miód przełożyć do garnuszka i podgrzewać do rozpuszczenia się masła.
Płatki połączyć z migdałami, dodać masło z miodem i razem wymieszać.
Spód tortownicy o średnicy 20 cm wysmarować odrobiną oleju, wyłożyć powstałą masę,
wyrównać i docisnąć do dna formy.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 10 – 15 minut. Wystudzić.
Jogurtowa pianka
Żelatynę zalać 4 łyżkami wrzątku, dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia.
Mascarpone, jogurt i cukier zmiksować do połączenia się składników,
powoli wlewać wystudzoną żelatynę i dokładnie wymieszać.
Całość przelać na spód i wstawić na około godzinę do lodówki, aż pianka stężeje.
Mus brzoskwiniowy
Żelatynę zalać 6 łyżkami wrzątku, dokładnie wymieszać.
Brzoskwinie odsączyć z syropu i zmiksować na gładki mus. Przełożyć do garnuszka, chwilę podgrzać.
Do ciepłego musu wlać rozpuszczoną, jeszcze ciepłą żelatynę i dokładnie wymieszać.
Wystudzony mus przelać na stężałą piankę jogurtową.
Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Smacznego