Torcik z musem brzoskwiniowym

Torcik na chrupiącym spodzie, w smaku przypominającym granolę.
Z pianką z serka mascarpone i jogurtu oraz z musem brzoskwiniowym.

Przepis

Składniki

Spód torcika

  • 150 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 40 g masła
  • 50 g miodu

Jogurtowa pianka

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 25 g cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny

Mus brzoskwiniowy

  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 4 łyżeczki żelatyny

Wykonanie

Spód torcika

Masło i miód przełożyć do garnuszka i podgrzewać do rozpuszczenia się masła.
Płatki połączyć z migdałami, dodać masło z miodem i razem wymieszać.
Spód tortownicy o średnicy 20 cm wysmarować odrobiną oleju, wyłożyć powstałą masę,
wyrównać i docisnąć do dna formy.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 10 – 15 minut. Wystudzić.

Jogurtowa pianka

Żelatynę zalać 4 łyżkami wrzątku, dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia.
Mascarpone, jogurt i cukier zmiksować do połączenia się składników,
powoli wlewać wystudzoną żelatynę i dokładnie wymieszać.
Całość przelać na spód i wstawić na około godzinę do lodówki, aż pianka stężeje.

Mus brzoskwiniowy

Żelatynę zalać 6 łyżkami wrzątku, dokładnie wymieszać.
Brzoskwinie odsączyć z syropu i zmiksować na gładki mus. Przełożyć do garnuszka, chwilę podgrzać.
Do ciepłego musu wlać rozpuszczoną, jeszcze ciepłą żelatynę i dokładnie wymieszać.
Wystudzony mus przelać na stężałą piankę jogurtową.
Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

Smacznego

Torcik z musem brzoskwiniowym
Torcik z musem brzoskwiniowym
Ilość wyświetleń 1 623 , dziś 11
Udostępnij
  •  
  • 21
  •  
  •  
  •   

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *