
Jeżeli poszukujecie pomysłów na ciasta Wielkanocne, to ten przepis jest dla Was 🙂
Blaty biszkoptu mocno nasączone kawą z likierem Bailey’s,
przełożone kremem z mascarpone, śmietaną i Bailey’s.
Idealne dla miłośników kawowego smaku.
Przepis
Składniki
Biszkopt
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
Krem
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki likieru Bailey’s
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
Do nasączenia
- ½ szklanki kawy
- ½ szklanki likieru Bailey’s
Wykonanie
Biszkopt
Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle miksując, stopniowo dosypywać cukier i ubijać, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
Następnie dodać żółtka i dalej miksować. Wsypać obie mąki do masy jajecznej i wymieszać delikatnie szpatułką.
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i piec w temperaturze 170 stopni C około 30 minut (do tzw. suchego patyczka).
Krem
Mascarpone i śmietankę ubić z cukrem pudrem, dodać likier i dobrze wymieszać.
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną tylką.
Wystudzony biszkopt z wierzchu wyrównujemy, odcinając przypieczony wierzch,
który należy pokruszyć i odłożyć do dekoracji tortu. Przekroić ciasto na 3 blaty.
Pierwszy z nich nasączyć 1/3 ponczu i wycisnąć 1/4 kremu, rozsmarowując równomiernie na biszkopcie.
Czynność powtórzyć z drugim blatem biszkoptu. Położyć ostatnią część ciasta i nasączyć pozostałym ponczem.
Posmarować 1/4 kremu boki ciasta i oblepić pokruszonym biszkoptem.
Pozostałym kremem ozdobić wierzch tortu, wyciskając rozetki i udekorować według uznania.
Smacznego

