Tort Bailey's

Jeżeli poszukujecie pomysłów na ciasta Wielkanocne, to ten przepis jest dla Was 🙂
Blaty biszkoptu mocno nasączone kawą z likierem Bailey’s,
przełożone kremem z mascarpone, śmietaną i Bailey’s.
Idealne dla miłośników kawowego smaku.



Przepis

Składniki

Biszkopt

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej

Krem

  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki likieru Bailey’s
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru

Do nasączenia

  • ½ szklanki kawy
  • ½ szklanki likieru Bailey’s

Wykonanie

Biszkopt

Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle miksując, stopniowo dosypywać cukier i ubijać, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
Następnie dodać żółtka i dalej miksować. Wsypać obie mąki do masy jajecznej i wymieszać delikatnie szpatułką.
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i piec w temperaturze 170 stopni C około 30 minut (do tzw. suchego patyczka).

Krem
Mascarpone i śmietankę ubić z cukrem pudrem, dodać likier i dobrze wymieszać.
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną tylką.

Wystudzony biszkopt z wierzchu wyrównujemy, odcinając przypieczony wierzch,
który należy pokruszyć i odłożyć do dekoracji tortu. Przekroić ciasto na 3 blaty.
Pierwszy z nich nasączyć 1/3 ponczu i wycisnąć 1/4 kremu, rozsmarowując równomiernie na biszkopcie.
Czynność powtórzyć z drugim blatem biszkoptu. Położyć ostatnią część ciasta i nasączyć pozostałym ponczem.
Posmarować 1/4 kremu boki ciasta i oblepić pokruszonym biszkoptem.
Pozostałym kremem ozdobić wierzch tortu, wyciskając rozetki i udekorować według uznania.

Smacznego

Tort Bailey's
Tort Bailey's
Ilość wyświetleń 1 444 , dziś 1
Udostępnij
  •  
  • 23
  •  
  •  
  •   

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *