Tort cynamonowo-kawowy

Kawa i cynamon to ulubione smaki mojej córki.
Tort przygotowałam na jej 21 urodziny.
Niech każdy dzień będzie spełnieniem,
a każde jutro dzisiejszym marzeniem 🙂

Przepis

Składniki

Biszkopt

  • 6 jajek
  • 160 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 150 g mąki
  • 70 g mielonych migdałów
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem

  • 500 ml kremówki 30%
  • 3 łyżki likieru cynamonowego (Jack Daniel’s Fire)
  • 250 g mascarpone
  • trzy łyżki cukru pudru
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny

Do nasączenia

  • ½ szklanki kawy
  • 4 łyżki likieru cynamonowego (Jack Daniel’s Fire)

Dodatkowo

  • 250 ml kremówki
  • śmietan-fix
  • łyżka cukru pudru
  • ½ łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 150 ml konfitury morelowej

Wykonanie

Biszkopt
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z cynamonem, proszkiem,
migdałami i dodać do masy jajecznej.
Miksować na wolnych obrotach tylko do chwili połączenia się składników.
Masę przelać do tortownicy (24 cm) wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia.
Biszkopt piec w temperaturze 170 stopni C przez 30 minut (do tzw. suchego patyczka)

Krem
Żelatynę zalać 60 ml wrzątku i dokładnie wymieszać. Mascarpone i śmietanę ubić z cukrem pudrem.
Do wystudzonej żelatyny dodać likier, wymieszać i przelać do masy śmietanowej miksując na wolnych obrotach.

Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części.
Pierwszą część nasączyć ponczem i na wierzch wyłożyć połowę konfitury morelowej, rozsmarować ją tak,
aby zachować około 1cm odstępu od brzegu biszkoptu.
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z metalową tylką.
Krem wycisnąć dookoła brzegu biszkoptu, następnie wypełnić środek kremem.
Na wierzch ułożyć drugą część biszkoptu. Nasączyć go i wyłożyć resztę konfitury morelowej.
Ozdobić kremem, jak pierwszy biszkopt, i nakryć ostatnim krążkiem biszkoptu, który również nasączamy.
Krem wycisnąć dookoła biszkoptu. Do pozostałego kremu wsypać ½ łyżeczki kawy i wymieszać.
Przełożyć do rękawa i wycisnąć na wierzchu tortu kilka rozetek.
Dodatkową śmietanę ubić z fixem i cukrem pudrem i udekorować wierzch tortu.
Na koniec posypać cynamonem. Wstawić na noc do lodówki.

Smacznego.

Tort cynamonowo-kawowy
Tort cynamonowo-kawowy
Ilość wyświetleń 847 , dziś 1
Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *