
Dziś proponuję tort kawowo – porzeczkowy na zbliżające się Walentynki.
Kawowy biszkopt nasączony kawą,
żelki porzeczkowe i krem śmietanowy z mascarpone.
Przepis
Składniki
Biszkopt kawowy
- 120 g mąki
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 140 g cukru
- 4 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Żelki porzeczkowe
- 150 g czarnej lub czerwonej porzeczki (mrożona lub świeża)
- 2 galaretki porzeczkowe
- 2 łyżki cukru trzcinowego
Krem
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- śmietan – fix
Do nasączenia
- 180 ml zaparzonej kawy
Wierzch i boki tortu
- 250 ml śmietanki kremówki
- śmietan – fix
- dowolne owoce do dekoracji (ja użyłam czarnej i czerwonej porzeczki, borówki oraz listki mięty)
Wykonanie
Biszkopt kawowy
Białka ubić na sztywną pianę.
Ciągle miksując, stopniowo dosypywać cukier i ubijać, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
Następnie dodać żółtka i dalej miksować.
Dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką.
Na koniec wsypać kawę rozpuszczalną i ponownie wymieszać.
Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut do tzw. suchego patyczka.
Żelki porzeczkowe
Porzeczkę przełożyć do garnuszka, dodać 100 ml wody, 2 łyżki cukru i zagotować.
Lekko przestudzić i przetrzeć przez sitko, pozbywając się skórek.
Galaretki zalać 500 ml gorącej wody i dokładnie wymieszać.
Przetartą porzeczkę wymieszać dokładnie z galaretką i pozostawić do wystudzenia.
Dwie tortownice (lub okrągłe pojemniki) o średnicy 20 cm wyłożyć szczelnie folią spożywczą.
Do każdej z nich przelać połowę galaretki wymieszanej z porzeczkami.
Wstawić do lodówki, aby żelka stężała.
Żelkę można przygotować dzień wcześniej.
Krem
Mascarpone i śmietankę ubić z fixem i cukrem pudrem.
Składanie tortu
Wystudzony biszkopt wyrównać, odcinając przypieczony wierzch i przekroić ciasto na 3 blaty.
Krem podzielić na 4 części.
Pierwszy blat ciasta nasączyć 1/3 kawy, nałożyć pierwszą część kremu i równomiernie rozsmarować.
Na krem położyć jedną żelkę i na niej rozsmarować drugą część kremu.
Położyć drugi blat ciasta, również nasączyć 1/3 kawy i nałożyć trzecią część kremu.
Następnie położyć drugą żelkę i na niej rozsmarować ostatnią część kremu.
Położyć ostatnią część ciasta i nasączyć resztą kawy.
Wierzch i boki tortu
Śmietankę ubić z fixem na sztywno.
Cztery łyżki ubitej śmietany przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną tylką (do dekoracji tortu).
Pozostałą śmietanką cienko pokryć boki i wierzch tortu.
Na górze tortu wycisnąć rozetki z rękawa cukierniczego i udekorować owocami.
Smacznego


Piękny. Kuszą mnie te żelki, ale nie wiem czy bym im podołała 🙂 U mnie też dziś tort, choć dużo mniej efektowny 🙂
Dziękuję 🙂 A co do żelki to dasz radę, musisz tylko szczelnie wyłożyć folią spożywczą tortownicę lub okrągły pojemnik.
A jak żelka stężeje to delikatnie zdjąć z niej folię 😉