Kolejna wędlina na moim blogu, tym razem z indyka.
Podczas gotowania zachowuje swój aromat i nie wysusza się.
Do domowej wędliny można użyć różnych mieszanek przypraw, wedle upodobań i smaków.
Przepis
Składniki
- 500 g filetu z indyka
- ½ łyżeczki soli (ja używam tylko himalajskiej)
- 1 łyżka oregano
- ½ łyżeczki curry
- 1 łyżeczka miodu
- ½ łyżeczki kurkumy
- (można użyć dowolnej mieszanki przypraw)
Wykonanie
Filet umyć i dokładnie osuszyć. Natrzeć mięso miodem i mieszanką przypraw.
Szczelnie owinąć w folię spożywczą. Włożyć do rękawa do pieczenia i również szczelnie owinąć nim mięso.
Następnie ciasno obwiązać sznurkiem do mięsa. Przełożyć do garnka i zalać wodą tak,
aby przykryła mięso. Gotować pod przykryciem 1 godzinę.
Po upływie tego czasu zdjąć z palnika i pozostawić w wodzie przez kolejną godzinę.
Następnie wyjąć z folii, przełożyć na talerz do wystygnięcia.
Owinąć w papier do pieczenia i schować do lodówki. Kroić po schłodzeniu.
Smacznego