Wędlina z indyka

Kolejna wędlina na moim blogu, tym razem z indyka.
Podczas gotowania zachowuje swój aromat i nie wysusza się.
Do domowej wędliny można użyć różnych mieszanek przypraw, wedle upodobań i smaków.

Przepis

Składniki

  • 500 g filetu z indyka
  • ½ łyżeczki soli (ja używam tylko himalajskiej)
  • 1 łyżka oregano
  • ½ łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka miodu
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • (można użyć dowolnej mieszanki przypraw)

Wykonanie

Filet umyć i dokładnie osuszyć. Natrzeć mięso miodem i mieszanką przypraw.
Szczelnie owinąć w folię spożywczą. Włożyć do rękawa do pieczenia i również szczelnie owinąć nim mięso.
Następnie  ciasno obwiązać sznurkiem do mięsa. Przełożyć do garnka i zalać wodą tak,
aby przykryła mięso. Gotować pod przykryciem 1 godzinę.
Po upływie tego czasu zdjąć z palnika i pozostawić w wodzie przez kolejną godzinę.
Następnie wyjąć z folii, przełożyć na talerz do wystygnięcia.
Owinąć w papier do pieczenia i schować do lodówki. Kroić po schłodzeniu.

Smacznego

Wędlina z indyka
Wędlina z indyka
Ilość wyświetleń 371 , dziś 1
Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *