Wegetariańskie gołąbki z kaszą i warzywami w pomidorowym sosie.
Do gołąbków użyłam kaszy bulgur, ale można je zrobić z dowolną ulubioną kaszą.
Przepis
Składniki
- kapusta włoska
- 150 g kaszy bulgur lub innej dowolnej
- 500 g pieczarek
- duża marchew
- pietruszka
- 1 łyżeczka przyprawy – suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
- 1/2 pęczka pietruszki zielonej
- sól i pieprz do smaku
- jajko
Sos do gołąbków
- 500 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka oregano
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
- sól i pieprz
Wykonanie
Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu i wystudzić.
Pieczarki, marchew i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Przełożyć na głęboką patelnię, podlać 1/2 szklanki wody i dusić około 10 minut.
Dodać przyprawy i, mieszając, doprowadzić do odparowania wody (lub odcedzić na sitku).
Wymieszać z posiekaną pietruszką i zostawić do wystudzenia.
Wystudzone warzywa wymieszać z kaszą i jajkiem na jednolitą masę.
Wyciąć głąb ze środka kapusty, przełożyć ją do dużego garnka, zalać wodą
i gotować około 10 minut (w połowie czasu gotowania przewrócić na drugą stronę).
Następnie wyjąć kapustę z wrzątku i ostrożnie oddzielać od niej liście.
Na liście nakładać farsz i zwijać gołąbki.
Dno szerokiego garnka lub patelni wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty, a na nich ułożyć gołąbki łączeniem do dołu.
Zalać wodą (tak, aby przykryła gołąbki) i dusić pod przykryciem 30 minut.
Składniki na sos zagotować na patelni z szerokim dnem.
Gołąbki przełożyć do sosu, dodać 150 ml wody, w której się gotowały i dusić je w sosie około 15 minut.
Podawać z ziemniakami lub pieczywem.
Smacznego