Po przepisie na słodki, pieczony naleśnik
proponuję wytrawny omlet z dodatkiem awokado, szynki parmeńskiej oraz rukoli.
Sprawdzi się jako ciepłe, pożywne śniadanie, kolacja albo przekąska.
Przepis
Składniki na 1 duży omlet lub 2 małe
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki
- szczypta soli
Dodatkowo
- 1/2 awokado pokrojonego w kostkę (można skropić sokiem z cytryny)
- 2 plasterki szynki parmeńskiej lub prosciutto
- garść rukoli
Wykonanie
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Dodać żółtka i jeszcze chwilę miksować.
Na koniec dodać mąkę i delikatnie wymieszać z masą jajeczną.
Omlet smażyć z obu stron na suchej, nieprzywierającej patelni.
Podawać z awokado, szynką parmeńską i rukolą.
Smacznego
Ilość wyświetleń 918 , dziś 1