Zupa chrzanowa to moja alternatywa dla tradycyjnego Wielkanocnego barszczu lub żurku.
Podawana z wędzonym łososiem, szczypiorkiem i oczywiście z jajkiem.
Przepis
Składniki
- 5 dużych ziemniaków
- 1 cebula
- 4 łyżki chrzanu ze słoiczka
- 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz do smaku
- 50 g wędzonego łososia
- pęczek szczypiorku
- 50 ml śmietanki 30%
- jajka ugotowane na twardo
Wykonanie
Ziemniaki i cebulę obrać, pokroić w kostkę. Zalać 1,5l wody i gotować do miękkości ziemniaków.
Pod koniec gotowania dodać chrzan, przyprawy i chwilę gotować. Całość zmiksować blenderem na gładki krem.
Dodać śmietankę i chwilę podgrzać, doprawić do smaku. Podawać z łososiem, szczypiorkiem i jajkiem.
Smacznego
Ilość wyświetleń 493 , dziś 1