
Jeśli lubicie gołąbki, a brakuje Wam czasu na ich przygotowanie, to ta zupa jest kompromisem.
Smakuje jak gołąbki, a czas jej przygotowania jest dużo krótszy.
Przepis
Składniki
- 300 g filetu z kurczaka lub indyka
- 50 g ryżu
- 1/2 małej główki białej kapusty
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- mały por (biała część)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 250 ml passaty pomidorowej
- 1 liść laurowy
- 2-3 kulki ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
- zielona pietruszka
Wykonanie
Mięso zmielić. Marchew i pietruszkę obrać i utrzeć na tarce o dużych oczkach.
Pora przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półksiężyce.
Do garnka z grubym dnem przełożyć warzywa, dodać zmielone mięso, podlać 2 łyżkami wody
i smażyć (bez tłuszczu) przez chwilę, energicznie mieszając.
Całość zalać około 2 litrami wody, dodać kapustę pokrojoną w kostkę, passatę,
liść laurowy, ziele angielskie, słodką paprykę, cukier i łyżeczkę soli.
Gotować około 30 minut, aż kapusta będzie miękka.
Następnie dodać ryż i gotować 12-15 minut.
Na koniec dodać paprykę wędzoną, pieprz i sól do smaku i chwilę gotować.
Podawać z posiekaną natką pietruszki.
Smacznego

