Zupa gołąbkowa

Jeśli lubicie gołąbki, a brakuje Wam czasu na ich przygotowanie, to ta zupa jest kompromisem.
Smakuje jak gołąbki, a czas jej przygotowania jest dużo krótszy.

Przepis

Składniki

  • 300 g filetu z kurczaka lub indyka
  • 50 g ryżu
  • 1/2 małej główki białej kapusty
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • mały por (biała część)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • 1 liść laurowy
  • 2-3 kulki ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • zielona pietruszka

Wykonanie

Mięso zmielić. Marchew i pietruszkę obrać i utrzeć na tarce o dużych oczkach.
Pora przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półksiężyce.
Do garnka z grubym dnem przełożyć warzywa, dodać zmielone mięso, podlać 2 łyżkami wody
i smażyć (bez tłuszczu) przez chwilę, energicznie mieszając.
Całość zalać około 2 litrami wody, dodać kapustę pokrojoną w kostkę, passatę,
liść laurowy, ziele angielskie, słodką paprykę, cukier i łyżeczkę soli.
Gotować około 30 minut, aż kapusta będzie miękka.
Następnie dodać ryż i gotować 12-15 minut.
Na koniec dodać paprykę wędzoną, pieprz i sól do smaku i chwilę gotować.
Podawać z posiekaną natką pietruszki.

Smacznego

Zupa gołąbkowa
Zupa gołąbkowa
Ilość wyświetleń 608 , dziś 1
Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *