„Proste potrawy sprawiają nam tyleż przyjemności, co wystawne uczty,
gdy tylko bolesne uczucie głodu zostaje usunięte.”- Epikur.
Dietetyczna, prosta i sycąca zupa koperkowa z pulpetami.
Przepis
Składniki
- filet z kurczaka
- ½ bułki kajzerki
- jajko
- pęczek koperku
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- łyżka oliwy z oliwek
- 4 duże ziemniaki
- ½ łyżeczki kurkumy
- 100 ml śmietanki do zupy 18%
- sól
- pieprz
Wykonanie
Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Ziemniaki pokroić w kostkę.
W garnku zagotować wodę, dodać warzywa, oliwę i kurkumę. Gotować około 15 minut.
Bułkę zalać mlekiem lub wodą i odstawić do namoczenia.
Mięso zmielić z odciśniętą bułką, dodać jajko, sól i pieprz (do smaku).
Z mięsnej masy uformować pulpety i wrzucać do gotującej się zupy. Gotować 30 minut.
Pod koniec gotowania dodać posiekany koperek, sól i pieprz do smaku oraz śmietanę.
Smacznego
Ilość wyświetleń 902 , dziś 1