Na jesienne chłodne dni proponuję rozgrzewającą i sycącą zupę meksykańską.
Można ją podawać na przykład z tostami lub tortillą.
Przepis
Składniki
- 300 g filetu z kurczaka
- puszka czerwonej fasoli
- papryka czerwona lub żółta
- puszka kukurydzy
- 400 ml passaty pomidorowej
- łyżeczka przyprawy meksykańskiej
- łyżka słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
- łyżeczka papryki wędzonej
- łyżka syropu klonowego
Wykonanie
Mięso pokroić w kostkę i natrzeć słodką papryką.
Następnie przełożyć je do garnka, zalać 1 litrem wody i gotować 10 minut.
Fasolę i kukurydzę przełożyć na durszlak i wypłukać z zalewy.
Dołożyć do mięsa, dodać paprykę pokrojoną w kostkę, passatę, syrop klonowy i przyprawy.
Gotować około 30 minut, aż do miękkości mięsa.
Podawać na przykład z tostami.
Smacznego
Ilość wyświetleń 421 , dziś 1